Testcentrum Tilburg

Moderne locatie voor sensorisch onderzoek

Het testcentrum in Tilburg is onze vaste locatie voor product- en smaaktesten. Deze locatie is speciaal ingericht om snel en voordelig onderzoek te kunnen doen in een gecontroleerde setting. Daarbij zijn complexe onderzoek technieken mogelijk (e.g. driehoekstesten, vergelijkende testen) en kan elk type project worden georganiseerd.

Producten worden over het algemeen blind getest, wat wil zeggen dat het merk en de verpakking vooraf niet zichtbaar zijn. De producten worden daardoor puur op intrinsieke aspecten beoordeeld. De bereiding en presentatie van producten gebeurt volgens gestandaardiseerde richtlijnen en is dus voor elke deelnemer exact hetzelfde. 

Op het testcentrum ontvangen wij elke week honderden consumenten uit ons eigen panel. Hierbij kunnen wij een selectie maken van verschillende doelgroepen (e.g. merkgebruikers of supermarkt bezoekers). Consumenten komen op afspraak naar ons testcentrum en doen mee aan één of meerdere onderzoeken afhankelijk van de specifieke eisen van de lopende projecten. Een sessie duurt maximaal 20-25 minuten met korte pauzes tussen de producten. Hierdoor krijgen de smaakpapillen voldoende rust en kunnen consumenten de concentratie vasthouden. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit response zonder onnodig hoge kosten.

 
 
Belangrijkste kenmerken
  • Gecontroleerde setting
  • Complexe onderzoek technieken mogelijk
  • Eigen panel
  • Snel resultaat
  • Scherpe tarieven
  • Selectie van specifieke doelgroepen
  • Separate sensorische testcabines
  • Capaciteit van 200 interviews per dag
  • Keuken- en opslag faciliteiten
  • Separate bereiding- en interview ruimtes
(Blinde) smaaktesten

Meer dan smaak alleen

Het merendeel van de testen op ons testcentrum zijn korte smaaktesten. Hoewel de term “smaaktesten” wellicht doet vermoeden dat het puur om de smaak gaat, zijn er meer kenmerken die meegenomen worden bij een dergelijke test:

  • Uiterlijk en gerelateerde kenmerken (dikte, grootte, kleur, etc.)
  • Geur
  • Smaak
  • Textuur
  • Nasmaak
  • Rapportcijfer
  • Koopintentie

Een smaaktest toont de waardering en intensiteit van de producten op basis van de gekozen kenmerken. Bij een waardering schaal gaat het om goed of slecht, terwijl een intensiteit schaal meet of een product te veel of te weinig van een bepaald aspect heeft (bijv. te klein/groot, zwak/sterk of te zoet/zuur). Door de combinatie van deze elementen biedt onderzoek een richtlijn voor  product optimalisatie (bijvoorbeeld als de test aantoont dat een te zoete smaak zorgt voor een lagere waardering kan het product hierop aangepast worden).

Naast product gerelateerde vragen kunnen ook vragen worden gesteld over de verpakking, prijs, merk of marketing gerelateerde vraagstukken. Een smaaktest wordt bijvoorbeeld vaak gecombineerd met een verpakking of prijsonderzoek en vaak worden er na afloop nog vragen gesteld over het merk, claims, slogans, product features of algemene voorkeuren van consumenten. 

Wat levert een test op?
  • Benchmarken met concurrenten
  • Product optimalisatie
  • Periodieke kwaliteitscontrole
  • Verpakking, merk, prijs en winkelpresentatie verbeteren
  • Consumenten inzichten en voorkeuren achterhalen

Product testen?

Ons voorstel voor jouw project ontvang je binnen één werkdag in je mailbox.

×

Vragen?

Senso helpt je graag verder.

× Whatsapp met Senso